torstai 23. kesäkuuta 2016

Sadepäivänä

Ja taas sataa. Tämä Suomen kesä on kyllä ihan kummallinen, kun joka toinen päivä sataa ja joka toinen paistaa. Jos siis vanhat merkit pitävät paikkansa, huomenna juhannusaattona pitäisi kai olla siis aurinkoista. Ainakin hope so!

Meillä sadepäivät pelastaa nykyään tablettitietokone. Pitkään olin sitä mieltä, että meillehän ei sellaista pojille tule eikä poikia opeteta teknologiamaailmaan vielä hetkeen. Meille riittäisi  kotona lastenohjelmien katselu telkkarista, ja matkoilla kannettavasta tai puhelimista. Mutta joskus kevättalvella latasin kiukkupäivän päätteeksi omaan puhelimeeni muutaman lastenpelin ja kun se pienen hetken pelaaminen pelasti niin vanhempien kuin poikienkin hermot, päätettiin hankkia tabletti.  


Meillä tabletin käyttö on kuitenkin melko rajattua. Siihen ei ole ladattu kuin vain muutama peli ja nekin suurimmaksi osaksi opetuspelejä. Tablettia käytetään päivällä noin puolisen tuntia pelaamiseen ja illalla toisinaan saman verran ohjelmien katseluun. Meillä on myös sääntönä, että aina ensin täytyy pelata jotakin opettavaista peliä ja vasta sen jälkeen esimerkiksi autopeliä tai vastaavaa. Useimmiten käykin niin, että pojat innostuvat enemmän juuri näistä opetuspeleistä ja koko peliaika meneekin siinä. Suosikkeja peleistä on tällä hetkellä Ekapeli sekä erilaiset matemaattisia taitoja harjoittavat pelit, esimerkiksi Lolan matikkajuna. 

Koen, että ainakin meidän poikien matemaattiset ja kielelliset taidot ovat kehittyneet pelaamisen myötä aivan valtavasti. Toki pojat tunnistivat kirjaimet ja numerot jo ennenkin, mutta nyt niitä osataan jo laskea ja lukea. Ekapeli opettaa myös hyvin rahan arvoa ja käyttöä, joten tällä hetkellä pelaamisesta on mielestäni vain hyötyä, eikä vain kiukun selättämisessä. Pojat ovat myös ihan älyttömän taitavia koneen käsittelijöitä ja he hoksaavat todella nopeasti pelin idean. Pelaaminen sujuukin ihan itseohjautuvasti.


Toki siis tablettia saa pelata muulloinkin kuin vain sadepäivänä. Varsinkin pidemmillä automatkoilla tabletti on pelastus! Ja vaikka meillä on näitä tabletteja vain yksi, ihan muuten tarkoituksella, niin silti siitä ei olla vielä kertaakaan tapeltu. Halusin, että pojat oppivat myös siihen, että kaikkea ei tarvita aina kahta ja tavaroita täytyy myös oppia jakamaan. Myös, jos tablettia ei osata nätisti käyttää, se menee hetkeksi jäähylle. Ja myönnetään, onhan se aika hyvä kiristyskeino noille vintiöille...

Kuitenkin tabletin suurimmat kuluttajat olemme iltaisin me vanhemmat. Milloin siitä selataan nettiautoa uuden auton löytymisen toivossa tai lueskellaan iltalehteä. Näin jalkapallohuumassa on myös netflix aika kovalla käytöllä, sillä olen aika koukussa Outlanderiin. Ja no, on siihen tablettiin ladattu myös ihanankamalan koukuttava 2048. Paras peli ikinä! 


Miten teillä suhtaudutaan alle kouluikäisten lasten pelaamiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!