perjantai 1. tammikuuta 2016

Jouluinen jämäkakku

Ainakin meillä pipareilla on tapana leipomispäivän jälkeen vaan jämähtää kaappiin eikä niitä tule sieltä syötyä. Usein olen joulun tienoilla tehnyt glögikakkua, johon tulee piparimursketta ja piparinen pohja, mutta se alkaa olla jo aika nähty. Tänä vuonna nyt joulun alla ja jälkeen on tullut pariin otteeseen tehtyä piparista juustokakkua. 

Ohje on aika pitkälti variaatio useista eri juustokakuista, joita on tullut joskus tehtyä. Kuitenkin viime aikoina olen innostunut tekemään näitä juustokakkuja ilman liivatetta, joten se ero tässäkin kakussa on ns. perinteiseen juustokakkuun. Yhtä tiivis ja koossa pysyvä liivateeton kakku ei tietenkään ole eikä tämä yhden kokeilun perusteella oikein kestä pakastamista. Mutta aikas bueno (ja helppo!) kakku kaiken herkutteluörveltämisen jälkeen, sillä ihan tarkoituksella jätin kakusta kaiken ylimääräisen sokerin pois ja liivatteen poisjättö tekee koostumuksesta kevyemmän. Vuokana käytin n. 20cm irtopohjavuokaa. Tässä kuitenkin jonkinlainen ohje:

Piparijuustokakku tai jtn sinne päin

Pohja
pipareita about 15 kpl
margariinia

Täyte
400g maustamatonta tuorejuustoa
2 prk piparirahkaa
4 dl kuohukermaa

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
Murskaa piparit ja sulata margariini.
Levitä piparimurut ja margariini sekoitettuna pohjalle.
Vatkaa kerma suht kovaksi vaahdoksi.
Notkista tuorejuustot ja sekoita rahka juuston joukkoon.
Vatkaa rahka-juustoseos kerman joukkoon.
Levitä täyte pohjan päälle.
Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa ja koristele nätiksi.


Onko teillä joitain hyviä jämäherkkuohjeita näin joulun jälkeiselle ajalle?

Ainiin ja iloa vuodelle kakstuhatkuustoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!