lauantai 6. kesäkuuta 2015

Päiväkotimietteitä

Pojilla oli eilen tämän kevätkauden viimeinen päiväkotipäivä. Onkin siis aika summata yhteen tämän vajaan vuoden kestäneen päiväkotiuran hetkiä sekä ottaa vähän kantaa tulevaan. 

Olen ollut aina sitä mieltä, että meidän lapset menevät sitten kyllä päiväkotiin. Ehdottoman ei:n olen sanonut perhepäivähoidolle jo aikoja sitten eivätkä fiilikset ole kyllä mihinkään muuttuneet. Vaikka vuoden aikana on sattunut ja tapahtunut monenlaista kommellusta ja erimielisyyttä, en silti olisi valmis hylkäämään päiväkotia. Olen sitä mieltä, että päiväkoti pystyy tarjoamaan, kaikesta resurssipulasta huolimatta, lapsille mielekästä aktiviteettia ja laadukasta hoitoa ja ravintoa perhepäivähoitoa monipuolisemmin. Toki tämäkin asia on vain mielipiteeni ja yksi näkökulma asiaan, mutta näin "vieraalla" paikkakunnalla en ole valmis laittamaan lastani päiväksi täysin vieraan ihmisen kotiin.


Pojat aloittivat päivähoidon siis viime vuoden elokuussa hieman alle kaksivuotiaina, kun palasin töihin. Koen, että aika päivähoidon aloittamiseen oli juuri oikea, sillä pahimmasta vierastamiskaudesta oltiin päästy yli ja pojat alkoivat olla jo melko omatoimisia. Päiväkotiin on jääty aina hyvillä mielin eikä päiväkotiin lähtemistä olla koskaan pahemmin vastusteltu aamuisin. Lukuunottamatta erästä aamua, jolloin pojat katsoivat Kaapoa, ja siinä suureen ääneen selitettiin, miten Kaapo ei halua mennä päiväkotiin. Siitä lähtien Kaapoa ei ollakaan meillä aamuisin enää katsottu. Hahah. 

Päivät hoidossa ovat menneet nekin pääsääntöisesti varsin mallikkaasti. Pieniä hankaluuksia ovat tuottaneet päiväunet ja ruokailu, mutta tapaturmilta ja tappeluilta on vältytty. Iltapäivisin pihalta saa hakea aina kaksi iloista syliin juoksevaa kaverusta, jotka tekevät kaikille selväksi, että tämä on meidän äiti. Päiväkotivuoden aikana on luovuttu tutista, pinnasängyistä ja vaipoista. On opittu laskemaan ja pukemaan sekä ymmärtämään maailman menoa paljon paremmin. Fyysisen kasvun lisäksi pojat ovat kasvaneet henkisesti tämän kymmenen kuukauden aikana ihan hurjasti. Ero niihin vajaa kaksivee tyyppeihin on niin huima etten oikein itsekään ymmärrä.


Syksyllä pojat vaihtavat "vauvojen ryhmästä isojen poikien ryhmään", niinkuin pojat sitä itse kutsuvat. Päiväkoti pysyy kylläkin samana, mutta kaverit vaihtuvat osittain. Kahdeksan viikon loman jälkeen pojat eivät ole siis enää mitään vauvoja, vaan siellä he mennä painelevat isompien lasten mukana. Kuulostaa aika hurjalta, mutta toisaalta luulen, että pojille tekee tosi hyvää olla välillä niitä ryhmän pienimpiä toisin kuin kuluneena vuotena. Myös hoitajat vaihtuvat, josta olen osittain ihan hyvillä mielin, nimittäin varsinkaan syksyllä yhteistyö ei oikein pelittänyt meidän vanhempien ja hoitajien välillä. Milloin oltiin palaverissa poikien vilkkaudesta tai saatiin huutia, kun pojilla ei ollut mukana kaulureita, joita ei sitten kuitenkaan puettu päälle. Paljon ollaan saatu tehdä töitä sen eteen, että meidät "nuoret vanhemmat" (mitkä nuoret muka!) otetaan tosissaan, mutta toisaalta olen myös salaa nauttinut, kun on päässyt näpäyttämään näitä ammattilaisia. Hah, olen paraskin puhumaan...

Pojista huomaa, että päiväkodista on tullut osa meidän arjen rutiinia. Pojat tietävät aina montako päivää on päiväkotiaamuja jäljellä ja koska on vapaapäivä. Myös hoitajista ja päiväkodin kavereista on tullut pojille todella tärkeitä. Voisin jopa veikata, että kesän aikana tulee aikoja, jolloin pojat (ja no, minäkin..) kaipaa päiväkotia.

Summana siis. Päiväkoti on meidän osalta sujunut loistavasti ja hyvillä mielin aloitellaan kesäloma ja jäädään odottamaan syksyn haasteita. Toivottavasti eduskunta ei vain tuo niitä haasteita lisää, vaan hylkää kaikki paskat ideat päivähoidon leikkauksista. Kahdeksan lasta per hoitaja seitsemän sijaan ei kuulosta kovin suurelta muutokselta, mutta ajattelepas tilannetta, jossa kymmenellä lapsella saattaa olla pahimmassa tapauksessa vain yksi hoitaja. Meiltä lähti jo Juha Sipilälle postia, kai sinäkin teet osuutesi, ettei päivähoidosta ja sen laadusta tarvitse tinkiä? Lapset eivät ole tarhaeläimiä. He ovat täysin viattomia kaikkiin säästötoimenpiteisiin. 
kuva täältä: https://www.facebook.com/vainkaksikatta?fref=ts

Mites teillä, päiväkoti vai perhepäivähoito? Vai ei kumpikaan?

6 kommenttia:

 1. Mä olen itse ollut eka perhepäivähoitajalla ja sit myöhemmin päiväkodissa. Eka halusin myös pojat perhepäivähoitajalle, sit aloin miettiin että enhän mä yhtään tunne niitä täällä uudella paikkakunnalla ja sit halusinkin päikkäriin. Sit taas ajattelin poikien olevan liian pieniä päikkäriin ja haluttiin perhepäivähoitajalle. Sit facebookissa suositeltiinkin taas päikkäriä. :D Päädyin siihen et haettiin ykkösenä perhepäivähoitajaa ja kakkosena päikkäriä. Koska täällä on huutavapula hoitopaikoista tiesin etten mä mitenkään päin saa kahta lasta yhtäaikaa samalla perhepäivähoitajalle ja niinhän se sit meni et päiväkotipaikka sieltä napsahti. :D Nyt toivotaan että päiväkoti on hyvä ja hoitajat myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on kyllä vaikeita valintoja! Toivottavasti teille tulisi mahtavat hoitajat ja kaikki sujuisi päiväkodissa mallikkaasti! Ja muistakaa pitää puolenne, te tunnette poikanne parhaiten ;)

   Poista
 2. Vuoden ja kuukauden ikäiset kaksoset aloittivat viime syksynä pph:lla. Ja meillä kyllä kävi loistava tuuri! Lasten hoitaja on osoittautunut mahtavaksi tyypiksi js luottamus on ansaittu. Mielestäni pph oli ainoa oikea ratkaisu meidän kohdalla, kun lapset olivat niin vauvoja hoidon alkaessa. Eivät edes kävelleet.. Uskoisin, että päiväkoti tulee meilläkin ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua, mutta ainakin ensi lukuvuosi nautitaan vielä perhepäivähoitajan luona kodinomaisesta meiningistä.

  Onko päivystä tullut painostusta kovasti lasten varustelun suhteen? Esim. Vaadittu tiettyjä ulkovaatteita (merkkejä tai haalaria/2-osaista) tms.? Tällaisestakin olen kuullut, että esim.pienillä olisi bodyt kielletty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen myös, että jos meidän pojat olisivat menneet aiemmin hoitoon ja asuisimme tutulla paikkakunnalla, olisimme varmasti laittaneet pojat myös ensin pphlle. Nyt meillä ei oikeastaan ollut sitä vaihtoehtoa edes käsittelyssä.

   Ei meille ole oikeastaan muuta toivetta ole annettu kuin että haalareita pyydettiin talveksi. Ja sadetakin puutetta ihmeteltiin, mutta perustelin asian sillä, että on haluttu panostaa vedenpitäviin ulkovaatteisiin, jotta ylimääräiseltä pukemiselta vältytään. Kurahousut toki on olleet käytössä. Bodyasiasta en oikein osaa sanoa, sillä meillä lopetettiin niiden käyttö jo yksivuotiaina...

   Kiitos kommentista :)

   Poista
 3. Minä taas en ihan helpolla laittais poikaa päiväkotiin, vaan hän on perhepäivähoitajalla. Hoitaja on aivan ihana, eikä oo kyllä mitään valittamista hoidosta tai muustakaan. Hyvä, että teillä pojat on viihtynyt päiväkodissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, että olette löytäneet hyvän perhepäivähoitajan! :) itse olen törmännyt muutamaan melko "heikkoon" tapaukseen, joten siksi suhtaudun niihin aika varauksella...

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!