maanantai 15. kesäkuuta 2015

Mitä kuuluu shoppailulakolle?

Kuten varmaan keväällä mainitsin, jäin Hullujen päivien jälkeen kesään asti kestävälle shoppailulakolle. Toukokuun loppuun asti päätin pitää kukkaron nyörit tiukasti kiinni omien hankintojen osalta ja mä tein sen! Ainoastaan pakollisia juttuja, kuten yhdet sukkahousut, hiuslakka ja se Helsingistä ostettu kangaskassi tuli tuon vajaan kolmen kuukauden aikana hankittua. Pojille toki oli vähän pakko taas ostaa yhtä sun toista, sillä kesän kynnyksellä kasvettiin pituutta ja huomasin yllättäen, että eivät ne viime vuoden kesävaatteet enää sovikaan. Kolme eri vaatekokoa  vuoden sisällä, huh.

Ensimmäisellä kesälomaviikolla, kun sitten oli vihdoin lupa ostaa, lähdin päiväksi Tampereelle. Tavoitteena oli ostaa uusia ihania vaatteita ja tuhlata rahaa niin maan penteleesti. Joopa joo. Ostin yhden esikasvatetun basilikan. Olin reissussa viisi tuntia ja ostin jonkun surkean rehun. Voitte vaan kuvitella, että olin ihan aavistuksen turhautunut tuon päivän jälkeen!


Reilu viikko sitten järjestettiin Tampereella Muotikirppis, jossa oli toki pakko käväistä. Sieltä löysin vihdoin viimein muutaman paidan ja heti tuli parempi mieli, niin kierrätyksestä, mutta myös uusista löydöistä. Olen tässä kevään aikana muutenkin ollut aikamoinen kirppishaukka, ostaen mm. pojille leluja ja vaatteita second handina. Olen myös myynyt kaappeja tyhjäksi kaikesta turhasta ja itseasiassa parhaillaan taas on pöytä täynnä meidän romua (oikeasti siis varsin hyvää tavaraa) eräällä Pirkanmaan kirppiksellä.


Kirppistelyn lisäksi olen ostanut muutaman jutun netistä. Makian shortsit ja huppari sekä muutamat korkokengät tuli tilattua eräänä heikkona hetkenä, nämäkin kaikki tosin alesta. Eikä nyt sovi unohtaa niitä uusia lenkkareita! Mutta siinä kaikki, aika kohtuulliset ostokset mielestäni näin pitkän tauon jälkeen. Normaalisti kun on tullut ostettua vähän fiiliksellä ja shoppailuhimoissa ehkä turhan paljonkin kaikkea roinaa. Nämä kaikki lakkoilun jälkeiset ostokset ovat kuitenkin tulleet tarpeeseen ja olen pohtinut hankintoja ihan ajan kanssa. Toki nyt olisin ehkä pärjännyt ilmankin, mutta ymmärrätte varmaan pointin. Ainiin listasta unohtui uusi sohva ja auto, mutta ne nyt ovat niin vähäpätöisiä ostoksia, että ei tunnu missään...

Tässä on nyt kuitenkin käynyt niin, että vaikka kuinka kiertelisin kaupoissa, niin en vain osaa enää ostaa mitään. "Mulla on jo kolme valkoista sifonkipaitaa, miksi tarvitsisin vielä neljännen?" tai "Onko mulla todella tarvetta tälle kesärimpsulle, jos koko kesää ei edes tule?" Shoppailutauko on siis tehnyt itsestäni harkitsevamman ja järkevämmän kuluttajan, joka ei enää osta ostamisen ilosta vaan oikeasta tarpeesta. Suosittelen siis ihan kaikille! Itse ajattelin jatkaa samalla linjalla tästä eteenkin päin ja jättää varsinaisen shoppailun elämäntyylistä pois ja ennemminkin harrastaa ostamista ja hankkimista. Fiksua eikö?


Sanoisin siis, että lakkoilu kannattaa ja se voi ihan oikeasti muuttaa tottumuksia. Lakkoilu myös on ihan selvää säästöä ja tuleepahan seurattua sitä rahan kulutusta tarkemmin, unohtamatta tietenkään myös materian turhaa hankkimista. Mitä järkeä on ostaa kaapit täyteen vaatetta, jotka ovat ihan kivoja ja joille on EHKÄ joskus käyttöä? Ei niin yhtään mitään.

2 kommenttia:

  1. Hienoa! :) tuo ostosten harkitseminen on musta tärkeää ja se, ettei uutta tavaraa osta vaan shoppailun himosta, vaan ostettua tavaraa oikeasti tarvitsee. Itseä häiritsisi se, että kaapit olisivat täynnä tarpeetonta tavaraa... Rahan säästöä tärkeämpää on musta ehkä siitä kulutushysteriasta irrottautuminen ja se, ettei kaikkea kivaa tartte omistaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen myös nauttinut suunnattomasti siitä, kun on saanut kaappeja tyhjäksi kaikesta turhasta. Ja tosiaan olen saanut sen suurimman kulutushysterian karkoitettua. Ja se vasta onkin ihanaa! :D Kiitos Paula ihan älyttömästi inspiraatiosta ylipäätään lähteä tähän koko touhuun. Saat ottaa tästä kunnian ;)

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!