maanantai 8. kesäkuuta 2015

Kohti kymppiä

Raskauden jälkeen olen rakastanut juoksemista. Askel kulkee paljon kevyemmin ja happi liikkuu keuhkoissa ihan erilailla kuin ennen. Olen aina juossut vain omaksi ilokseni enkä ole ottanut asiasta sen enempää stressiä, vaan painanut menemään sen verran mitä jaloissa riittää virtaa. Nyt keväällä kuitenkin innostuin entistä enemmän ns. tavoitteellisesta juoksusta ja päätinkin ottaa tälle kesälle tavoitteeksi osallistua 10 kilometrin kisaan heinä-/elokuussa. Päätin myös ottaa valmistautumisen tosissaan ja tehdä juoksemista ohjeistetun juoksuohjelman avulla.

Tavoitteena olisi siis vetäistä se kymppi alle tuntiin ja se on mielestäni ihan realistinen tavoite. Tällä hetkellä juoksen kerran viikossa pidemmän ja intensiivisemmän lenkin, yhden vähän höllemmän ja lyhyemmän sekä teen pesäpallon muodossa yhden parin tunnin treenin. Kuntosalin laitoin kesäksi jäähylle ja koitankin pysyä tällä tyylillä vireessä. Tämän hetkinen kympin aika näin omalla ajalla juostessa on noin tunti ja pikkuisen yli, mutta toki kisassa menisi varmasti jo sen alle, onhan silloin jo latautuminenkin ihan erilainen. 


Ja toki, koska juoksuhommat aloitin nyt ihan tosissani, täytyihän sitä ostaa myös uudet juoksulenkkarit. Olen tähän asti juossut Asicsin ja Niken neutraalipohjaisilla lenkkareilla, mutta viime aikoina nilkat ja pohkeet ovat tulleet juoksun jälkeen aina kipeiksi. Kävin viime viikolla sitten oikein kunnolla askellusanalyysissä, jossa jalan asennoksi analysoitiin edelleen kuitenkin neutraali. Pronaatiotukea en siis tarvitse edelleenkään. Mutta nilkkojen ja pohkeiden kipeytyminen on saattanut johtua vaimennuksen puutteesta, joten tällä erää matkaan lähtivät Niken Zoom Vomerot.

Ja voin kyllä sanoa, että tämän parempia lenkkareita en ole ikinä omistanut! Nämä ovat ihan superkevyet, mutta kuitenkin tukevat sekä vaimennuksen taso edellisiin on kyllä niin huomattava. Pääasiassa juoksen kuitenkin asfaltilla, joten ohutpohjaiset lenkkarit eivät ole olleet siihen ihan parhaimmat. Tänään juuri vetäisin sen pidemmän lenkin ja reilut 11 km taittui uusilla kengillä kyllä melkoisen kevyesti. Juoksu on siis mitä pisimmiltä määrin välineurheilua! Pinkithän nämä ovat, mutta siitäkin huolimatta niin älyttömän nätit. 


Nyt kun vermeet ja tavoitteet on kunnossa, uskon ja toivon, että nämä puheet eivät jää pelkiksi kirjoitetuiksi lauseiksi. Se tunti menee rikki tämän kesän aikana! Ja ettei nyt lopeteta tätä tavoitteiden asettelua tähän, vuoden päästä olisi aika siistiä vetää jo puolimaraton!

Ja ps. eikö olekin ihan oikeutettua omistaa neljät juoksuun sopivat lenkkarit?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kiva kun kommentoit!