maanantai 22. joulukuuta 2014

Motivaatiota kohottamaan

Pottailu. Tästä on pitänyt kirjoittaa jo ikuisuuden ajan, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Kuten on myös käynyt sille kuivaksi opettelulle! Rahkeet varmasti löytyisivät, mutta ihan rehellisesti sanottuna meidän vanhempien viitsimisestä se on ollut kiinni. Ei jaksa sitten yhtään kiinnostaa, paljon helpommalla päästään kun vaan vaihdetaan sitä vaippaa eikä tarvitse taistella potan kanssa. No ennen jäätävää kivitystä mainittakoon, että nyt me on alettu tuumasta toimeen.


Syitä pottailun pitkittämiseen on monia, joista suurimpana on jälleen tämä kaksosuus. Yhden lapsen kanssa nämä touhut olisi voinut aloittaa vaikka kuinka ajoissa, mutta kahden kanssa sitä aikaa istua siellä potalla tuntitolkulla ei vain ole. Varsinkin, kun meillä se ns. istuminen oli lähinnä kyykyssä käymistä ja matkan jatkamista. Energian puute kaiken sen valvomisen jälkeen on myös osasyynä tähän laiskuuteen, ollaan oltu täysin saamattomia tämän suhteen. Pojilla kuivaksi opettelu kestää yleensä vielä kauemmin, joten senkin suhteen puhtia tähän hommaan ei ole oikein ollut. Pitkäjänteisyys, kaksoset, työelämä, kodin hoitaminen ja kuivaksi opettelu - ei mikään kovin houkutteleva yhdistelmä!

Ensimmäinen askel otettiin aika tarkkaan vuosi sitten, kun pojat saivat joululahjaksi potat. Siitä ne kuitenkin unohtuivat varaston nurkkaan aina loppukeväälle asti, jolloin vihdoin päätin että alkaa tämä vaippashow riittää. En halua edes ajatella, paljonko me on laitettu niihin liberoihin rahaa kiinni! Kesällä oltiin melkein kaikki päivät ulkona uikkareissa tai pikkuhousuissa, jolloin vaippaa ei pidetty ja potta oli tehnyt majapaikan terassin kulmalle. Melkein poikkeuksetta se asia kuitenkin tehtiin sinne housuun ja kesän aikana me ei oikeastaan päästy tämän pidemmälle, vaikka alunperin oli tarkoituksena oppia kuivaksi kesän aikana.

Päiväkodin ja työelämän aloittamisen aikoihin koko pottailu jäi taas unholaan, lukuunottamatta päikyn "pakkoistuttamista". Alkuun pojat olivat istuneet potalla noin about kaksi sekuntia, jonka jälkeen vipellettiin jo eteenpäin. Kotona pottailu keskittyi lähinnä viikonloppuihin ja silloinkin saalis oli yleensä melkolailla heikohkoa. Loppusyksystä pottahommat alkoivat vihdoin onnistua siellä päiväkodin puolella ja sekunnit muuttuivat lopulta minuuteiksi. Tulosta alkoi syntyä, mutta ei kotona. Muutaman kerran pystyin ennakoimaan kakkoshädät ja ne saatiin suurinpiirtein lennosta sinne pottaan, mutta muuten ne lähinnä pölyttyivät nurkassa.


Mullistava käänne tapahtui noin pari viikkoa sitten. Yhtäkkiä melkein aina hoitopäivän päätteeksi sain kuulla, että pottaan on saatu jotain aikaiseksi ja voitaisiin kohta yrittää Aapon kohdalla olla ilman vaippaa. What? Missä välissä tämä oikein tapahtui?! Sitten heräsin itsekin taas tähän maailmaan ja päätettiin yrittää pottatouhuja ihan tosissaan uudelleen. Ja niin siinä vain on käynyt, että Aapo on nyt ollut muutamia iltoja arkisin ilman vaippaa, vaihtelevalla menestyksellä, ja hätäpissaa meillä huudetaan, kun se hätä ihan oikeasti on. Eino on sitten se arempi osapuoli tässä asiassa. Potalla istutaan kyllä ihan nätisti, mutta mitään sinne ei tehdä kahta tippaa enempää. Mutta samantien, kun vaippa laitetaan päälle, homma hoituu siltä seisomalta sitten sinne. Eli Einon kohdalla vaipattomuus ei ole vielä  ajankohtaista.

Jotain oli keksittävä kuitenkin Einoakin motivoimaan, joten otimme käyttöön tarrasysteemin. Jokaisesta ykköshädästä, joka pottaan ilmestyy, saa yhden tarran ja kakkoshädästä luonnollisestikin sitten kaksi tarraa. Aapolla näitä tarroja alkaa olla jo ihan mukava määrä, mutta Einon lappusesta löytyy vasta yksi tarra. Me vanhemmatkin nyt luonnollisesti ollaan tarvittu vähän motivaation kohotusta, mutta meitä tällä hetkellä motivoi kaikkein eniten se rahallinen säästö, joka vaipoista luopumisesta seuraa! Tarrat ovat kuitenkin ihan selkeästi motivoineet varsinkin Aapoa, mutta Einoa se tietysti vähän kiukuttaa, kun hän ei saa millään niitä tarroja liimattavaksi. Jospa tässäkin asiassa tapahtuisi sitä mallioppimista ja myös Einon siniseen pottaan alkaisi ilmestyä muutakin kuin pölyä.


Millä tyylillä te olette motivoineet lasta käymään potalla? 
Ja ennen kaikkea, kauanko siinä opettelussa oikein kesti?

10 kommenttia:

 1. Kääk, thank god meillä ei oo vielä hätää, mutta kyllä stressaa jo valmiiks! Ahdistaa se pitkä ja ärsyttävä yrittäminen, pakottaminen ja turhautuminen. Kerrohan sitten kun alkaa sujua ja mikä sen ratkaisi.. (Huoh) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotas vaan ;) no siis tarrat kyllä toimii! Omasta yrittämisestä se aika pitkälti on vaan kiinni...

   Poista
 2. Mä oon tehnyt niin, että about vuoden iästä vien potalle aina aamuisin ja ruokailujen jälkeen sekä ennen uloslähtöä. Istuu minkä istuu, jos istuu. Esikoinen oli kuiva jo puolitoista vuotiaana, yökuivakin 1v10kk. Hänen kanssaan ehdittiinkin istuskella pitempään potalla ;) Poika taas, supervilkas kun on, ei oikein jaksanu istuskella ja mulla oli muitakin potatettavia (toimin pph:na) niin alkoi oikeasti pottaan asioimaan vasta 1v11kk, mutta kuukauden päästä 2v synttäreillä olikin jo vaipat poissa :o Yövaipat jäi 2v1kk eli supernopeaa. Saa nähä miten tää kuopus sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Aika upeasti on teillä kyllä sujunut! Hattua nostan :) jospa meilläkin piakkoin...

   Poista
 3. Niin ja piti vielä sanoa, että ei mitään kiirettä näissä asioissa. kukaan ei kouluun vaipoissa mene :) niin yksilöllistä!

  VastaaPoista
 4. Mä niin tiedän tunteen kun ei innosta potattaa kaksosia. Se tilanne kun molemmat on ilman vaippaa ja ei malta istua. Sitten ne juoksee ympäriinsä ja parhaassa tapauksessa pissaa nurkkiin :D Me hankittiin vähän aikaa sitten potat ja istuskellaan lähinnä vaatteet päällä. Satunnaisesti vaan vaipatta. Tasan yhdet pissat ollaan saatu kaapattua pottaan.

  Mutta eihän siinä mikään kiire ole. Kuten yllä sanottu, tuskin kukaan vaipoissa menee kouluun :) hienot tarrat teillä, toivotaan että pian säästyy vaipparahat muuhun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näinhän se on! Tarvis vaan itse olla aikuisena aktiivisempi ja hoitaa homma kotiin, mutta.. ;)

   Poista
 5. Meilläkin on pottatarrat käytössä. Lahjonta tehoaa aina! ;) A-murun pottailu on vielä vaiheessa, mutta hiljaa hyvä tulee. :) Ihana blogi! Tykkäsin jo ensimmäisesta sivusta niin paljon että en meinaa malttaa kirjoittaa tätä kommenttia loppuun...lisää lukemaan! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin muuten tehoaa! Meillä alkaa Aapo olla aikalailla jo päiväkuiva, kiitos vaan autotarrojen :)

   Voi kiitos Selina kehuista, itsekin kahlasin tänään melkein kokonaan jo sun blogin läpi ;)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!