torstai 6. marraskuuta 2014

Materiaalin orja

Toki materiankin, mutta nyt puhutaan materiaalista. Ja lähinnä vaatteista. Nelisen vuotta työtä vaatekaupassa teki itsestäni hyvinkin orjallisen pesulappujen tiirailijan. Nykyään en osta enää yhtään ainoata vaatetta katsomatta ensin sisäsauman infolappua ja kuteen matskua. Toki se itse pesuohjekin tulee tsekattua ja hintakin, mutta itselleni se on se materiaali mikä loppuviimein ratkaisee.


 Vaatteissa pääsääntöisesti kyseessä on puuvilla. Näin talven tullessa varsinkin neuleita on kaikki kaupat täynnä, ja kauppojen ikkunat huutavat lämpöisiä ja muhkeita "villapaitoja". Valitettavan usein se muhkeus kuitenkin hämää eikä tuote välttämättä ole edes lämmin, sillä materiaalina on se akryyli. Kirottu akryyli, jota tungetaan jokaikiseen neuletta muistuttavaan vaatekappaleeseen, jotta tuotteesta saadaan kuluttajalle edullinen. Harvassa ovat siis täysivillaiset tai edes täysipuuvillaiset neuleet, varsinkaan kukkarolle sopivassa suhteessa. Miesten puolelta kyllä löytyy aika useinkin laadukkaita neuleita järkevään hintaan, mutta naisten puolella tämä on mielestäni ongelma.

Akryyli on hiostava, akryyli nukkaantuu, akryyli sähköistyy ja akryyli menettää muotonsa. Synteettisten materiaalien heikkous onkin siinä, että ne eivät pysy samana ajan kuluessa. Tästä syystä en enää huoli kaappiini lainkaan akryylia tai muita epäluonnollisia kuituja sisältäviä vaatteita, vaan kelpuutan ainoastaan luonnonkuituja. En halua maksaa tyhjästä. Yhden poikkeuksen teen elastaanin (ja osittain myös polyesterin) suhteen, sillä se tekee vaatteista käyttömukavuudeltaan miellyttävämpiä. Viskoosit, akryylit, modaalit ja lyocellit hylkään ihan samantien. Toki väkisinkin osa omista olemassaolevista vaatteistani on näitä synteettisiä hevonkakkoja, mutta yhtään lisää sinne kaappiin ei ole tulossa. 


Poikien vaatteissa pyrin myös aina tarkistamaan tuotteen materiaalin. Poikien vaatteet kuitenkin menevät aina päivän päätteeksi pesuun, joten materiaalivalinta on senkin takia tärkeää. Tottakai haluan vaatteiden säilyvän hyvänä mahdollisimman pitkään, useiden pesukertojenkin jälkeen! Käytän paljon myös kuivausrumpua, jossa täysin huoletta pyöritän lähes kaikki jätkien kledjut. Luonnonkuidut kestävät paremmin myös kuumia lämpötiloja ja siis sitä rumpukuivausta. Perusarkivaatteista Pompin ja Molon vaatteet taitavat olla tällä hetkellä ainoat, joita en kuivausrumpuun laita meidän vanhempien vaatteiden ja spesiaalijuttujen lisäksi.

Materiaalin orja täällä siis hei, joka on päättänyt panostaa hieman myös omiin vaatteisiinsa. Nykyään mietin jokaista ostosta vähintään kahteen kertaan ennen kuin visa vinkuu. Musta on tullut järkevä shoppailija, impulsiivinen tuhlaaja on historiaa! Paitsi kenkien suhteen...


Vaikuttaako teidän ostopäätökseen pesulapun sisältö? 

100% -puuvillaneule / JC

10 kommenttia:

 1. Lyocelli esim lakanoissa ei ole ollenkaan paha juttu! pysyy ihanan pehmeänä :) t. Olin siitäkin hyvin epäluuloinen aluksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai pysyy? No täytyykin sitä sitten uskaltautua kokeilemaan :) Yleensä olen vain tosi skeptinen tekokuitujen suhteen, mutta hyvä tietää! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Vaikuttaa ehdottomasti! 100% viskoosi toimii mun mielestä sellaisissa liukaspintaisissa ohkaisissa puseroissa. Mulla on useampi sellainen monta vuotta vanha ja hyvänä ovat pysyneet, mutta viskoosi puuvillankaltaisena nyppääntyy helposti. 100% puuvillavaatteissa on kyllä myös tosi paljon eroja, toiset kestää paremmin kuin toiset, sen kun aina tietäisi mikä on oikeasti laadukas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Kesällä ostin aivan huippuihanan täyspuuvillaisen valkoisen t-paidan, joka pysyi muodossaan yhden pesun. Hirrrrveen kiva :( Mutta neuleissa varsinkin huomaa kyllä eron materiaaleissa!

   Poista
 3. Kyllä pesulapun sisältö vaikuttaa ostopäätökseen. Tosin olen huomannut, että puhtaasti puuvillaa sisältävät paidat tms eivät kestä kuitenkaan hyvinä, tarvitaan vähän "tukimateriaalia". Neuleita en enää edes osta valmiina vaan teen kaikki itse, saan sellaista kuin haluan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elastaani on kyllä aika hyvä tukimateriaali. Varsinkin niissä perusarkivaatteissa se tuo sitä miellyttävyyttä ja muodon säilymistä lisää. Mutta ihan totta, varsinkin noiden halvempien ketjuliikkeiden puuvillaiset vaatteet ei vaan ole tehty kestämään...

   Voi kun jaksaisikin itse tehdä neuleita. Nimim. tuolla niitä on vino pino kesken ompelukaapissa :D Mutta pointsit sulle Raila :)

   Poista
 4. Kivannäköisiä neuleita on kaupan tangot väärällään, mutta sinne saa jäädä akryyli-inhotukset. Villa on aina villa! Fiilispukeutuja olen ja vaatteeni putkahtavat eteeni yleensä yllättäen. Kummasti kelpaavat lainaan myös muulle perheen naisväelle. Ompeleminen on harmillisesti jäänyt takavasemmalle, mutta uskon innon iskevän ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen niin kateellinen joistain sun vaatteista! Voisin myös tulla joskus vierailulle vaatekaapillesi ;)

   Poista
 5. Olikos se niin että puuvilla myöskin kutistuu pesussa...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiköhän kaikki materiaalit saada kutistumaan pesussa, jos niitä ei pestä oikeissa lämpötiloissa ;)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!