keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Hektiset aamut

Multa on monesti kysytty, että miten ihmeessä me selvitään aamuisin ajoissa päiväkotiin ja töihin. Miten ne aamut sujuvat ja eikö kahden kanssa lähteminen ole rankkaa. No kerrankin voin sanoa, että tässä asiassa meillä ei ole rankkaa, aamut sujuvat pääsääntöisesti oikeinkin hyvin. Miten se meidän päivä sitten alkaa ja millä keinoin me se aamu saadaan sumplittua. No tässäpä niitä faktoja tulee:

Otetaan ensimmäiseksi maanantaiaamu. Itse menen töihin klo 8, joten kuskausvuoro on isillä. 

06:00 Oma kelloni soi. Tulen alakertaan, laitan puuron mikroon, menen aamutoimille ja vaihdan vaatteet. Touhuan omat juttuni ja etsin telkkarista valmiiksi jonkun lastenohjelman.

06:20 Isin kello soi. Yleensä tässä vaiheessa jompikumpi pojista jo heräilee ja toinenkin herätetään samalla. Syön aamupalan, keitän termarikahvit valmiiksi ja tarkistan vielä omat ja poikien päivän tavarat.

06:40 Pojat herätetään viimeistään. Puetaan päivävaatteet, istutetaan pojat sohvalle ja annetaan jokin pieni aamupala, esimerkiksi banaani. Pojat malttavat jo hyvin katsoa esim. kokonaisen muumijakson tai muun noin 20 minuuttia kestävän pätkän. Tällä välin tehdään vielä meidän omat aamurutiinit loppuun. Toisinaan pojat saattavat leikkiä hetken, jos ei jakseta tuijottaa telkkaria.

07:00 Lähden itse töihin. Hörpin aamukahvin matkalla ja pohdiskelen päivän oppitunteja.

07:15 Poikien hoitoaika alkaa, joten yleensä isi vie pojat tähän aikaan päikkyyn, jonka jälkeen painelee itse töihin.

Eli reilussa tunnissa me selvitään koko porukka töihin ja hoitoon, aika siedettävässä ajassa siis!
 

Entäs sitten ne omat kuskausvuoroni? Näin meillä sujuu torstaiaamut, jolloin menen vasta yhdeksään ja isi on häippässyt töihin jo hyvissä ajoin:

06:45 Kello soi. Tällöin viimeistään myös pojat heräävät elleivät ole jo ilmoittaneet itsestään aikaisemmin. Valutaan pikkuhiljaa alakertaan ja lötkötellään hetki sohvalla.

07:00 Alan itse omiin aamutouhuihini eli puuroa, meikkiä, tukkaa, vaatetta ja rompetta. Pojat saavat taas pikkuisen aamupalan. Päiväkodissa on aina kahdeksalta aamiainen, johon tähtäämme näinä myöhempinä aamuina. Pojatkin saavat päivävaatteet ja taas telkkarista pyörii jokin älyttömän järkevä postipate.

07:45 Ollaan autossa ja matkalla hoitoon. Meiltä on onneksi ihan muutaman minuutin automatka päikylle, joten helposti ehditään aina tiukallakin aikataululla päiväkodin aamupalalle.

08:00 Lähden viimeistään kohti työpaikkaa, johon on se noin 45 minuutin ajomatka.


Meillä ratkaisu arkiaamujen hektiseen aikataulutukseen on siis telkkari ja banaani sen sijaan, että heräisimme älyttömän aikaisin joka päivä. Itse ehdin varsin hyvin laittautua sen parinkymmenen minuutin pituisen lastenohjelman aikana ja aamukiukkuja ei meillä harrasteta kovinkaan usein. Kop kop. Tähän mennessä ollaan myös jääty ihan suosiolla päiväkotiin, joten sielläkään päässä harvemmin kuluu varttia pidempää aikaa. Pääsääntönä voisinkin sanoa, että kun herää kahta tuntia ennen töiden alkamista, niin aivan takuulla ehtii ajoissa paikalle. 

Telkkari lapsenvahtina on varmasti aihe, joka herättää keskustelua. Mutta meillä se toimii, telkkariaika päivässä on ihan maksimissaan tunti, jos katsotaan iltapäivällä pikku kakkosta. Ja kyllä ihan mielelläni laitan ripsiväriä muumilaakson tahtiin jos vaihtoehtona olisi kaksi lahkeessa kiljuvaa poikaa. Koen myös, että aamut on ihan kivakin rauhoittaa, sillä päiväkodissa varmasti riittää menoa ja meininkiä, samoin tietysti siellä töissä. Eino onkin ollut aina tosi "lahjakas" katsomaan telkkaria, mutta Aapo on oikeastaan pitänyt opettaa sen katseluun. Hui, kuulostipa muuten kamalalta!

Yhteenvetona meillä siis mennään aamuisin sieltä, mistä aita on matalin. Ja tällä hetkellä se matalin osa löytyy Yle Areenasta kohdasta Lapset.


Hymyy kaikille, kohta on taas viikonloppu!

16 kommenttia:

 1. Olenkin jo jonkin aikaa miettinyt milloin se lapsi jaksaa keskittyä telkkariin kokonaisen muumijakson verran. Mä niin toivoisin että saisin laittaa sen ripsarin rauhassa. Kiitos siis infosta, hetki vielä täytyy odottaa ;) Hyi kauhea meitä mitä hulttioäitejä ollaan kun käytetään telkkua lastenvahtina!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taidettiin olla lähemmäs 2v että jaksettiin katsoa se muumijakso. Mutta odota vaan, kyllä se aika sieltä tulee :)

   Poista
 2. Älä huoli, meilläkin joskus laitetaan barbiet pyörimään esikoiselle, jos muut nukkuu ja haluan ite rauhassa lukea lehteä tms ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vaan menee, että joskus täytyy olla vähän itsekäs ;)

   Poista
 3. Kuulostaa tutulta. Ei meilläkään mene tuntia kauempaa lähtöön. Välillä ihmettelen, että miten yksilapsinen vanhempi voi aina olla myöhässä?!?! Uskon,että lapset oppivat rutiiniin,kun joka aamu asiat tehdään samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! En mä saa edes yrittämällä menemään siihen laittautumiseen enempää kuin 20 minuuttia...rutiinit kunniaan! :)

   Poista
 4. Tämäpä oli mukava postaus :) Kiva kuulla, ettei aamut ole kaaosmaisia - sitäkin kun ne voisivat olla!

  Meilläkin Muumit toimii lapsille ajanvietteenä vastaavissa tilanteissa ja parempi vaihtoehto se todellakin on kuin kaksi kiukkuavaa lasta jaloissa kirkumassa.. :) Mulla ei tosin vielä noita töihinlähtötilanteita ole, muualle saa sitten olla lähtemässä sitäkin ahkerammin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ainakaan toistaiseksi ole aamuisin kaaosta, kop kop. Mutta joka tapauksessa kahden lapsen kanssa lähteminen mihin vaan on aikaa vievää puuhaa, josta selviää parhaiten vain pitämällä pään kylmänä. Ja luonnollisestikin lahjonta, kiristys ja uhkailu toimii aina :D

   Poista
 5. Meillä myös vakiona lapset saavat aamuisin katsoa lastenohjelmia. Mun mielestä se on lastenkin kannalta paljon kivempi, että saa rauhassa heräillä sohvalla pötkötellen ja telkkaria katsellen, kuin että heti pitäisi pystyä jotakin touhuamaan. En siis näe tuossa mitään pahaa. Varsinkin kun se koko loppupäivä ei todellakaan kulu telkkarin ääressä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Kyllähän sitä itsekin olisi aika mahtavaa aloittaa aamut makaamalla sohvalla ja tuijottamalla telkkaria. :) ennen meillä oli makuuhuoneessakin telkkari, mutta eipä sitä loppupeleissä edes pahemmin katsottu. Viikonloppuaamuisin tosin kyllä himottaisi siirtää se takaisin, että saataisiin pelattua vähän lisäaikaa aamuvirkkujen kanssa :D

   Poista
 6. Olipa kiva lukea aamuista, aina välissä tätä tulee itsekkin mietittyä kuinka tullaan asiat sitten hoitamaan kun minä palaan opiskelujen pariin joka toisinsanottuna tarkoittaa palkatonta työtä, koska harjoittelut enää jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne aamut alkuun jännitti muakin, mutta yllättävän helposti ne siitä lähti sujumaan :)

   Poista
 7. Olet aamuisin(kin) ihanan seesteisen ja kauniin näköinen. ;)

  VastaaPoista
 8. Meilläkin tunti riittää, että ukot autossa, itse meikissä ja koira hoidettu. Sen sanon, että kaksi tehopakkausta tekee meistäkin tehoja, eiks vaan? Meiltä ei ainakaan puutu kykyä organisoida ;D Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti tekee! Eiks sitä jossain sanottukin, että "double trouble, double power" ? ♡ samoin teille!

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!