keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Oodi puurolle

Kunnioitan puuroa. Ylistän puuroa. No yksinkertaisesti rakastan puuroa. 

Meillä kotona syötiin jo pienestä pitäen puuroa, ja mummin keittämä neljän viljan puuro voisilmällä onkin ehkä yksi parhaista lapsuuden ajan ruokamuistoista. Teini-iässä puuro jäi epäcoolina taka-alalle eikä aamupuuron syöminen ollut millään muotoa soveliasta. Lukion jälkeen opiskelemaan lähtiessä ja omilleen muuttaessa löysin ystäväni puuron uudelleen, ja iltapuurosta tulikin aika vahva tapa. Poikien synnyttyä ja aloitellessaan puuroilua, siirryin itsekin taas pitkästä aikaa aamupuuroon ja sillä tiellä ollaan edelleen.


Oman puurohistoriani takia olikin melkein itsestään selvää, että pojat opettelevat myös aamu- ja iltapuuroon. Ensikohtaaminen taisi tapahtua siinä 5 kuukauden iässä, ja tällöin iltapuuro olikin lähinnä hedelmäsosetta puurolla. Pikku hiljaa puuron määrää lisättiin ja mukaan kuvioihin tuli myös aamupuuro, nyt tarjolla olikin puuroa hedelmäsoseella. Ja alusta asti ollaan menty ihan "aikuisten" puurolla eli meillä ei ole syöty niitä vauvapuuroja ollenkaan eikä hiutaleita ole tarvinnut jauhaa hienommiksi.

Myös pojat ovat olleet puuron ystäviä pienestä pitäen. Puuroa vedetään aamuin illoin järkyttävät lautaselliset eikä päivä lähde käyntiin ilman puuroannosta. Lemppareita ovat vanha kunnon kaurapuuro sekä 4-viljan puuro. Puolukkapuuro tulee hyvänä kolmosena, riisi- tai mannapuuro sen sijaan nauttivat vähän vähemmälti suosiota. Yleensä meillä onkin tarjolla puuromixiä eli kaurahiutaleita ja neljää viljaa sekaisin.


Oma henkilökohtainen puurosuosikkini on ehdottomasti pitkään uunissa haudutettu ohrapuuro. Aamuisin useimmiten lautaselta löytyy kuitenkin sitä nelosta voisilmällä tai toisinaan kaurapuuroa maitoon tehtynä. Kaurapuuro veteen uitettuna ei uppoa kuin hätätapauksessa. Sunnuntaisin pidän puurovapaata ja aamupalaksi nautiskelen tällöin leipää tai muuta vastaavaa puuronkorviketta. Pitäisi tehdä kyllä useammin uunipuuroja, mutta omaa laiskuuttani ne ovat vain unohtuneet. Haudutuskattila sen sijaan on kyllä hyvinkin ahkerassa käytössä, isin suosikkia riisipuuroa tuleekin tehtyä ihan ympäri vuoden.

Vaikka puuro onkin meidän arvoasteikolla melko korkealla, silti isiä ei olla saatu houkuteltua tähän aamupuurobuumiin. Ilmeisesti armeijasta on jäänyt sen verran kovat traumat, että kaurapuuroa ei kyllä saa meidän isiin uppoamaan. Ellei sen sitten keitä oma äiti.

Syödäänkö teillä puuroa?

8 kommenttia:

 1. Meillä on myös syöty puuroa 5kk iästä saakka. Aamulla kauraa ja illalla neljää viljaa, maitoa vaan vähän sekaan niin hyvää on :) Itse en syö puuroa ollenkaan, isi syö aamuisin, mutta olen aina halunnut, että omat lapset sitten syö puuroa kun itselle ei ole tarjottu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kyllä tosi onnellinen, että meidän pojat syö puuroa hyvällä ruokahalulla. Toki jossain kohtaa tulee väistämättä eteen tilanne, jolloin puuro ei enää kelpaakaan. Mutta toistaiseksi näin on hyvä :)

   Poista
 2. Minä aloitin puuronsyönnin uudelleen raskausaikana, ja pääsääntöisesti olen pyrkinyt pitämään siitä kiinni. Mä liputan puuron puolesta, se on musta mahdollisesti parasta aamu ja vaikka iltapalaakin, mitä lapsille tai itselleen voi tarjota. Kyllähän vaihtelukin välillä virkistää, mutta puurossa on sitä jotain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä ainakin itelläni huomaan, että nälkä pysyy paremmin pois jos on syönyt aamulla puuroa. Jotkut väittää toista, mutta ainakin itselleni puuro on parasta mahdollista aamupalaa. Ja hyvää! :)

   Poista
 3. Ohrapuuro on parasta, varsinkin mummon keittämä <3 Meillä syödään myös elovenan kaurahiutaleista keitettyä puuroa, mannapuuroa maistettiin eilen ekaa kertaa ja tuntui sekin uppoavan :) Riisipuuro ei ollut yhtä onnistunut kokeilu, kuin manna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohrapuuro ♥ mä olen niin laiska puuronkeittäjä, että teen meidän aamu- ja iltapuurot mikrossa :D

   Poista
 4. Meidän tosi nirso parivuotias syö puuroa, vaikka aamuin illoin ja niin usein tekeekin, mutta halutaan välillä vähän tarjota vaihteluksi muutakin. Mutta siitä olen kyllä onnellinen että jos päivän aikana muu tavallinen ja terveellinen kotiruoka ei maistu, niin kunnon kaurapuuro ainakin maistuu sitten ilta- ja aamupalalla :) "Herkkupuurona" on mannapuuro ja jos ei keitellä puuroja niin sitten tarjotaan viiliä ja leipää yms :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ollaan nyt muutamana iltana korvattu puuro rahkalla tms. Päikyssä syödään melki joka aamu puuroa, mutta sitäkin kautta tulee vaihtelua. Mutta itse en luovuta, aamupuurolla mennään edelleen ;)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!