torstai 24. huhtikuuta 2014

Kakka, känkä ja pompo

Ihan yhtäkkiä viime aikoina poikien sanavarasto on kasvanut ihan huimaa tahtia. Olin aivan ällikällä lyöty, kun Aapo eräänä päivänä Yhteishyvää selatessaan huudahti känkä ja osoitti Kookengän mainosta. Selkeästi äitinsä poika! Samaisesta lehdestä löytyi myös mummo, traa ja ainakin röhröh. Viime viikolla kävimme hakemassa pääsiäiskukkia eräältä kasvihuoneelta ja sieltä meidän mukaan lähti kakka, ja niitähän oli enemmänkin tien varret täynnä. Ja vaunujen kyydissä sitä kakkaa hokeva Aapo. Pallo sen sijaan on saanut nimen pompo, myöskin Aapon toimesta, ennenhän pallo oli heitä. Einoa ei yleensä huvita pahemmin lausua muuta kuin kato kato äiti ja tietysti ishi.


Pojilla tuli jossain vaiheessa talvea ihan hirveästi "sanoja", mutta äitiä ja ishiä lukuunottamatta lähes kaikki unohtuivat. Tilalle tuli paljon muita uusia taitoja, joita harrastettiin mieluummin kuin puhumista. Nyt taas kun sanat löytyvät uudelleen, on esimerkiksi itsesyömisen taito jäänyt vuorostaan taka-alalle, huvittaa vaan jutella. Pojat osaavat kyllä syödä itse, varsinkin jos tarjolla on jotain hyvää, mutta ei vaan millään viitsi. No onhan se nyt paljon kivempaa leikkiä autolla tai koota palapeliä kuin syödä sitä iänikuista perunamuussia!

En ole oikeastaan ollut poikien puheenkehityksestä pahemmin huolissani, sillä poikien liikunnallinen kehitys on ollut niin huimaa. Kääntyilyt sun muut tehtiin jo hyvinkin ajoissa, ja kävelemään lähdettiin hyvissä ajoin ennen vuoden ikää. Kuitenkin pieni pelko takaraivossa on ollut, kun ne kerran opitut sanat unohdettiin. Mutta enää en ole huolissani.


Aamuisin pidetään huoli, että äiti muistaa laittaa puurroon (ihanalla ranskalaisella ärrällä) mikroon ja päälle pitää juoda aitoo. Toisinaan mieli tekee vähän äipää ja vastataan äitin kysymykseen "laitetaanko voita päälle?" sanalla too! Myös urrkkua käydään välillä napsimassa jääkaapista ja pomppua on välipalalla hauska rouskuttaa. Iltaisin on ihan parasta pestä hamat ennen nukkumaanmenoa ja juoda harjauksen jälkeen kulaus että. Auto, ekka, opo sekä traa ovat liikenteessä ihan ykkösjuttuja ja kaikille heilutellaan ulkona vastaantullessa. Unohtamatta tietenkään rataa eli junaa, joka sanoo luonnollisestikin tuu tuu. Ämmäkin alkaa pikkuhiljaa muuttua mämmiksi ja setämies on selkeästi vijje. Täti on täti ja setä on etä, pappa on tatta ja lissää huudetaan kun maito loppuu mukista. Ottaa, anna, puu, ankka ja tissi kuuluvat nekin sanavarastoon, monien muiden lisäksi. 

Kirjoista osataan etsiä kaikki mahdolliset ja mahdottomat esineet ja asiat, jopa oikean kirjan oikea sivu löytyy, kun hakusessa on orava. Eläinten ääntelyt osataan jo aika hyvin, vaikka välillä lehmä ja heppakin sanovat röhröh tai kotkot. Kun kysytään "Onko Eino isin kulta?", poika vastaa tomerasti ei, äitin. Aapo sen sijaan suostuu olemaan vain ja ainoastaan isin ja pappan kulta. Toisinaan äitin ja muiden sanomiset ymmärretään vähän turhankin hyvin, joten aikuisten kesken on välillä pakko käyttää salakieltä tai muuten pojat hinkuvat ja vaativat sitä icecreamia. "Mun kurkku on vähän kipeä" sai eräskin päivä molemmat säntäämään jääkaapin vihanneslokerolle...


On muuten ehkä paras tunne ikinä, kun oma lapsi sanoo yllättäen ja spontaanisti, esimerkiksi kaupassa, äiti ♥

8 kommenttia:

 1. Paljon ihanan hassuja sanoja :) Muutenkin niin komeat pojat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja koko ajan tulee lisää! ruohonleikkuri on tästä lähin "ruma" :D

   Poista
 2. Hyvä pojat!! (täti on erityisen hyvä sana ;))

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Meillä alkaa puheterapia tässä keväällä, kun sen vaadin :) Meillä sanat on kadoksissa. En osaa olla silti "oikeasti" huolissani, koska ymmärrys pelaa sitäkin paremin ;) Ja ovat motorisesti kovin lahjakkaita tyyppejä. Tulee ätää ja kakkaa mutta se on jäänyt siihen. Isi on sss ja sitä rataa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tärkeintä onkin se, että lapsi ymmärtää. Kaikki kehittyy niin eri tahtia, että eiköhän teidänkin vauhtipari kohta pääse höpöttämisen makuun :) eihän meilläkään niitä selkeitä sanoja ole kuin muutama, omia keksintöjä sitäkin enemmän :D

   Poista
 4. Ärsyttääkö sinua yhtään että Nelli " mistä on pienet pojat tehty" matkii koko ajan sinua*? tänäänkin taas Dymo postaus- juuri kuin sinulla!! minua lukijana ainakin ärsyttää että se matkii jatkuvasti sinua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on ollut ennenkin juttua, joten annetaan asian nyt olla...

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!