keskiviikko 26. helmikuuta 2014

The Kattilaleipä

No ihan pakko on vielä täälläkin hehkuttaa sitä maagista kattilaleipää, joka on jo jonkin aikaa kummitellut blogipiireissä. Taitaa olla avokadopasta saanut kunnon kilpailijan!

Ihan superhyvää, ihan superhelppoa ja ihan superhyvää. Ai sanoinko sen jo? Sanon vielä uudestaan: superhyvää! Oikeasti harvoin leivän leipominen on näin helppoa, että sotketaan vain aineet keskenään ja jätetään muhimaan seuraavaan päivään. Ja se leivän rapea kuori, mmm....Jos ette usko, kokeilkaa itse:

Kattilaleivän Talonpuolikas-edition

3,5 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne veteen.
Sekoita nopeasti tahmeaksi köntiksi. Älä vaivaa!
Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan n. 18 tunniksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois.
Siirrä taikina jauhotetulle keittiöliinalle ja taittele siitä paketti.
Kohota vielä noin kaksi tuntia.


Laita uuniin kattila (3-4 litraa) ja uuni päälle 225 asteeseen.
Kun uuni on kuumennut, heitä taikina kuumaan kattilaan ja laita kansi päälle.
Paista noin 30 minuuttia.
Ota kansi pois ja paista vielä 20-30 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ja kumoa leipä kattilasta.
Ja nauti.
Ja tee toinen taikina huomiselle ;)


Seuraavalla kerralla taidan laittaa taikinan joukkoon vähän eri siemeniä, ehkä kaurahiutaleita tai ruisjauhoja. Tai porkkanaa ja juustoa. Tai ihan mitä vain satun keksimään!

16 kommenttia:

  1. Miksen mä ole vielä törmännyt tähän ohjeeseen :O Menee heti tänään testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että törmäsit nyt! Et jää sitten paitsi ihanasta herkkuleivästä :D

      Poista
  2. Mä pääsen n.3h päästä maistelemaan tämän 😉 katotaan miten onnistuin ku en oo ihan varma et laitoinko hiivaa oikein :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli :) Linkkasin sun ohjeen omaan blogiinkin :)

      Poista
  3. Jahas, meidän seuraava leipäkokeilu :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, musta on tullu ihan virallinen leipäohjebloggari :D

      Poista
  4. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista
  5. Hyvä niksi on laittaa kattilan pohjalle pala leivinpaperia, ainakin itselläni jämähti tosi kovaa kiinni ensimmäinen leipä.
    http://postimage.org/image/dhmfkj8cp/
    http://postimage.org/image/hf9p9xv61/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo hyvä idea! Täytyykin koittaa ensi kerralla :)

      Poista
  6. Mikä siinä eroaa tavis leipään, maku ,koostumus vai ....?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu aika pitkälti mikä on tavisleipä :D Itsetekemisen ilo..?

      Poista
  7. Helppo tehdä ja maistuvan hyvää!

    VastaaPoista
  8. Löysin saman ohjeen viime vuoden Kodin Pellervosta. Ohje on kuulemma alunperin kotoisin Valloista joltain leipurilta. Leipää voi muunnella erilaisilla jauhoilla, siemenillä, rusinoilla, jne., kunhan kuivien aineiden määrä pysyy samana. Itse teen leipää kivipadalla, joka kyllä polttaa ruuan pohjaan, mutta jostain syystä toimii leivän paistossa loistavasti. Leipä ei totisesti kauaa säily, niin hyvää se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ohjetta on viime aikoina ollut aika monessakin lehdessä! Itse olen pitänyt taas vähän taukoa tästä leivästä, mutta voisi kyllä taas leipasta pari leipää :) Mulla on myös valurautainen pata kaapissa, pitääkin testata, miten sillä onnistuu!

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!