sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kirje Kelalle

Arvon Kansaneläkelaitos.

Olen pettynyt. Vihainen. Suuttunut. Loukkaantunut. Ärsyyntynyt. Ihan hemmetin vihainen!
Meille syntyi vuosi sitten kaksospojat, joita te ette ole huomioinut lainkaan. Kohtelette poikia yksikköinä, yhtenä lapsena. Vain lapsilisän "suuruus" antaa ilmi sen, että minulla on kaksi lasta. Kaksi lasta, joille ostaa vaipat, vaatteet ja muut tarvikkeet. Ei tietoakaan korotuksesta äitiyspäivärahaan tai isyysvapaaseen. Tulee varmaan yllätyksenä, mutta kaksosille pitää ostaa kaikki kahtena! Ja kaiken huippuna se, etten saa mieheni marraskuussa pitämältä isäkuukaudelta mitään!
Jos pojat olisivat syntyneet vuoden ikäerolla, tilanne olisi toinen. Kelan termien mukaan meillä olisi vauva ja yksi alle 3-vuotias lapsi, joka ei ole kunnallisessa päivähoidossa, jolloin olisin oikeutettu saamaan kotihoidontukea isäkuukaudelta. Mutta ei, Kela ei tunne termiä vauvat. Ketä se palvelee, ettei toista poikaani huomioida lainkaan?

Ei ilmeisesti riitä, että verkkosivut ovat epäselvät, vielä enemmän hukassa ollaan puhelimen päässä tai toimistolla. Poikien äitiyspakkauksia haettaessa ei virkailija ollut kuullutkaan siitä, että kaksosista on oikeutettu saamaan kolme äitiysavustusta. Jouduin itse näyttämään tämän kohdan kyseiselle virkailijalle teidän verkkosivuiltanne. Virkailija ei ollut myöskään tietoinen siitä, miten pojista saadut 60 "lisäpäivää" vaikuttavat isyysvapaaseen. Tämänkin jouduin lopulta itse selvittämään Kaksplussan keskusteluja apuna käyttäen. Ammattitaitoa.

Kaiken huippuna koin sen, että viimeisillä raskaana ollessani, jouduin vielä toimittamaan Kelan toimipisteeseen henkilökohtaisesti saadun sairaslomatodistuksen. Noin tunnin jonotuksen jälkeen, ei edes ystävällistä hymyä irronnut. Ja minä kun kuvittelin, että kasvotusten asioiden hoitaminen on helpompaa. 

Isäkuukauden pitäminen ylipäätään näyttäisi olevan ihan älyttömän monimutkainen ja typerä prosessi. Kaiken huippuna nämä uudistukset, jotka tulivat voimaan vuoden alusta, joihin me emme kuitenkaan ole oikeutettuja. Kaikki ovat ihan sekaisin. Nettisivuilta ei löydy mitään mainintaa isäkuukauden ja hoitovapaan samanaikaisuudesta, puhelinpalvelussa sanotaan öötä ja toimistolle en edes viitsi vaivautua. 

En niinkään ole vihainen saadun rahan suuruudesta (=vähyydestä) vaan siitä, miten monikkoperheet Kelassa huomioidaan. Tai siis, että meitä ei huomioida.
Loppujen lopuksi haluan kuitenkin kiittää teitä kaikkivaltias Kansaneläkelaitos. Olette viimeisten parin vuoden aikana opettanut minulle kärsivällisyyttä, vihanhallintaa sekä luetunymmärtämistä. 
Kiitos vielä ja haistakaa p*ska.

Ystävällisin terveisin
Tuohtunut kaksosäiti

2 kommenttia:

 1. Kyllä, tuo on aivan uskomatonta.. Minä valitin juurikin samasta asiasta Kelan ohjeiden mukaan sosiaamuutoslautakunnalle (vai mikähän se oli..) Hyvä että muutkin valittaisivat! Itselläni on ollut asia juuri kyseisessä lautakunnassa käsiteltävänä toukokuulta 2013 saakka, eikä mitään ole asiasta kuulunut. Kyselin kelalta, ja tuli tieto, että asia on edelleen siellä hemmetin lautakunassa käsiteltävänä!

  Meillä mies oli kaikesta huolimatta sen pisimmän mahdollisen ajan isäkuukaudella ja itse täysin tuloitta. Kun on talo, kaksi autoa ja muuta, niin kyllähän se oli kova päätös, ja edelleen talous on kuralla ;) :D Ajateltiin kuitenkin niin, ettei kaikkea voi rahassa mitata, ja meille se miehen tauko oli se mitä tarvittiin.. Oli kyllä mahtava kesä! :)

  Hyvä kirje, ja oon niin samaa mieltä kanssasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos joku on samaa mieltä :) voin kertoa, että tossa valitusasiassa saattaa kestää! Me laitettiin vuosi sitten valitus asumislisästä, kun Kela takaisinperi tuen kuukaudelta, jolla pojat syntyi. Nyt vasta tuli päätös, eli vuoden verran kesti...ja hylsyähän sieltä yllättäen tuli :D

   Kyllä meilläkin isäkuukautta marraskuussa vietetään kaikesta huolimatta, mutta silti sapettaa tällainen toiminta. Hiukan tuli parempi mieli, kun sai tänne purkautua :)

   Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit!